Opis

Olej z trzciny cukrowej SKWALAN z Ministerstwa Dobrego Mydła

O skwalanie można by mówić długo i obszernie. Początkowo pozyskiwany był z wątroby rekina, później z oliwek. Obecnie najczystszą, najstabilniejszą i cechującą się najlepszymi właściwościami formą skwalanu jest ta pozyskiwana z trzciny cukrowej. Dość jednak powiedzieć, że jest on stabilniejszym odpowiednikiem ludzkiego skwalanu. Skwalan natomiast jest składnikiem naszego własnego sebum – warstwy lipidowej, która nas otula i chroni. Z wiekiem ilość skwalenu spada, robimy się coraz mniej jędrni i elastyczni. No i tutaj wchodzi skwalan – cały na biało. Jest to ultralekki, bezzapachowy, hipoalergiczny oraz doskonale wchłaniający się olejek. Idealny dla każdego rodzaju cery, również delikatnej i wrażliwej.

 

Działanie skwalanu

Drobne cząsteczki skwalanu szybko i głęboko wnikają w naskórek, dzięki czemu ten leciutki olejek:

  • odżywia
  • przywraca skórze gładkość i elastyczność
  • przywraca odpowiedni stopień nawilżenia
  • poprawia koloryt skóry
  • redukuje drobne zmarszczki

 

Ponadto, skwalan jest doskonałym nośnikiem składników aktywnych – sprawdza się więc w mieszankach z innymi olejami.

 

Sposób użycia skwalanu

Stosuj jako:
zamiennik kremu, olejek do twarzy, serum pod oczy, dodatek do ulubionego kremu, wcierka do włosów i paznokci

100%:

Nanieś na oczyszczoną, zwilżoną (np. hydrolatem) skórę twarzy. Delikatnie, okrężnymi ruchami wmasuj, aż do całkowitego wchłonięcia.

Baza lub dodatek do innych olejów:

Wymieszaj w dowolnych proporcjach porcję skwalanu i innego wybranego oleju na dłoni. Nanieś na oczyszczoną, zwilżoną skórę twarzy. Wmasuj, aż do całkowitego wchłonięcia. Wcierka do włosów: Kilka kropel olejku rozetrzyj w dłoniach, a następnie rozprowadź na końcówkach przeczesując włosy palcami. Wcierka do paznokci: Aplikuj kroplę skwalanu (solo lub w mieszance np. z olejem z pestek śliwki) na każdy paliczek. Wmasuj, aż do całkowitego wchłonięcia. Przechowuj w miejscu chłodnym, suchym i zacienionym.

 

Skład skwalanu z Ministerstwa Dobrego Mydła

Ingredients (INCI): Squalane

Skład (tłumaczenie): Skwalan z trzciny cukrowej