Opis

Więcej o Oleju Orzechowym z Ministerstwa Dobrego Mydła

Zimnotłoczony, nierafinowany olej z orzechów laskowych. Jesienny numer jeden. Faworyt w walce z chandrą i stresem. Sprawdzony w stanach ekstremalnego przemarznięcia poprzystankowego, kiedy wracamy do domu biegiem pod wiatr, całkiem bez szalika, za to z deszczem w butach. Rekomendujemy wówczas natychmiastowy, długi i ciepły prysznic, a następnie energiczne natarcie wilgotnej skóry olejem orzechowym. Rytuał taki szybko przywraca równowagę psychofizyczną, choć skacząc przez kałuże gotowi jesteśmy przysiąc, że nic nas już dziś nie uratuje. Otulenie się rozgrzewającym aromatem rozluźnia nawet najbardziej napięte mięśnie i przygotowuje odprężone ciało do wskoczenia w wygodny, domowy dresik.

 

Działanie oleju orzechowego

Olej z orzechów laskowych zaliczany jest do grupy tzw. “suchych olejów”.

  • szybko się wchłania, nie pozostawiając po sobie tłustej warstwy (jest dzięki temu wdzięcznym olejem do stosowania w pielęgnacji skóry twarzy)
  • szybko i głęboko wnika w strukturę naskórka
  • odżywia, uszczelnia naczynia krwionośne (co czyni go fantastycznym surowcem w pielęgnacji cery naczynkowej)
  • wykazuje działanie łagodzące zaczerwienienia
  • łagodzi podrażnienia i zapobiega powstawaniu krostek

 

Sposób użycia oleju orzechowego

Stosuj jako:
zamiennik kremu, olejek do masażu

Nanieś na oczyszczoną, zwilżoną (np. hydrolatem) skórę twarzy.
Delikatnie, okrężnymi ruchami wmasuj, aż do całkowitego wchłonięcia.

Przechowuj w miejscu chłodnym, suchym i zacienionym.

 

Skład oleju orzechowego

Ingredients (INCI): Corylus Avellana Seed Oil

Skład (tłumaczenie): Olej z orzechów laskowych